הטיפול בנגיף הפפילומה

הטיפול בקונדילומות

לנגיף הפפילומה אין טיפול אך בקונדילומות אפשר לטפל במספר אופנים.
הטיפול יכול להיות על ידי תרופות מקומיות (משחות ותמיסות), על ידי הקפאה עם חנקן נוזלי, על ידי צריבה עם מחט חשמלית או באמצעות לייזר.
אין טיפול אידיאלי בקונדילומות. הרופא/ה המטפל ימליץ על הטיפול הנראה לו/ה כמתאים ביותר.
יתרונו של הטיפול בלייזר הוא בכך שבאמצעותו מסירים את הקונדילומות מיידית. הטיפול מכוון לקונדילומות הנראות לעין. מאחר ואין טיפול לנגיף עצמו והוא נמצא גם בעור הנראה תקין, קיימת אפשרות להדביק גם לאחר הטיפול בקונדילומות.
הלייזר מטפל בקונדילומות ולא בווירוס הגורם להן. הווירוס נשאר במקום. על כן הקונדילומות עלולות לעיתים להופיע שוב במקום הטיפול או במקום אחר לאחר כל סוג טיפול.
חיסון נגד נגיף הפפילומה (HPV)
מזה שנים רבות נערכו ניסיונות למציאת חיסון כנגד ההידבקות בנגיף הפפילומה. 
לאחרונה נחלו ניסיונות אלה הצלחה.
האם אפשר להירפא מנגיף הפפילומה?
אין טיפול לווירוס ה- HPV על כן אין טיפול המרפא את ההידבקות בו.
אצל רוב האנשים (כ- 90%) הנגיף נעלם מעצמו תוך כשנתיים שלוש כי המערכת החיסונית מתגברת עליו.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

איך מיוצר חומר החיסון?

הנגיף מוקף על ידי קופסית (CAPSID) של חלבונים. אחד החלבונים של הקופסית הינו בעל יכולת לעורר תגובה חיסונית חזקה מאד. באמצעות הנדסה גנטית מבודדים את הגן האחראי ליצירת חלבון זה מהקופסית ומחדירים אותו לתא מאחסן. התאים המאחסנים משכפלים את החלבון וגורמים ליצירת חלקיקים דמויי קליפת הנגיף. לחלקיקים אלה אין את התכונות המזיקות של הנגיף כי הם ריקים מתוכן גנטי, ומאידך הם מעוררים תגובה חיסונית חזקה מאד. חלקיקים אלה נקראים חלקיקים דמויי נגיף – VLP ומשמשים לצורך חיסון.
שתי חברות תרופות הצליחו לייצר חיסון מפני HPV. האחת ייצרה חיסון נגד ארבעה זנים של נגיף הפפילומה (זנים 6, 11, 16, 18) –GARDASIL ; והשנייה הצליחה ליצר חיסון כנגד שני זנים (זנים 16, 18) - CERVARIX.
שני סוגי החיסון אושרו בישראל. כיום משווק בעיקר חיסון הגרדסיל 9 המשופר כנגד 9 זנים של וירוס הפפילומה.

סרטן צוואר הרחם היא מחלה נדירה מאד אצל יהודיות בישראל וסרטן הפין כמעט ואינו קיים אצל גברים יהודיים שנימולו. לעומת זאת ההידבקות בזנים בסיכון נמוך והימצאות קונדילומות שכיחים ביותר בישראל. החיסון 9 GARDASIL מגן הן בפני סרטן צוואר הרחם והן בפני קונדילומות (זנים 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). 
כיום חיסון ה- 9 GARDASIL ניתן הן לבנות והן לבנים בכיתה ח' ב - 2 זריקות בהפרש של שישה חודשים.
למבוגרים (עד גיל 26 לגברים ועד גיל 45 לנשים) החיסון ניתן בשלוש זריקות לתוך שריר הזרוע.

 החיסון מגן בצורה יעילה בפני הזנים נגדם הוא ניתן. החיסון מגן בפני 90% מכלל הזנים הגורמים לסרטן צוואר הרחם, שכאמור נדיר בקרב נשים בישראל (זנים 16, 18 נמצאים אצל 70% מהנשים החולות בסרטן צוואר הרחם). החיסון 9 GARDASIL מגן  גם בפני 90% מהזנים הגורמים ליבלות מין - (קונדילומות) השכיחות מאד בישראל (זנים 6, 11).

את החיסון מומלץ לתת למתבגרים/ות שטרם החלו לקיים יחסי מין זאת אומרת בטרם נחשפו לאפשרות של הדבקה בנגיף ה-HPV, אך אפשר לתת אותו גם לאחר תחילת יחסי מין.

מציאת חיסון המונע היווצרות של מחלה ממארת, הוא חידוש ופריצת דרך ברפואה.
Share by: